An autarchic (self-sufficient) and durable clubhouse for the nautical sports club IJburg at the entrance to the harbour (plot 42c) of Haveneiland in IJburg, Amsterdam.

Footprint: 230 m2, GFA: 373 m2.

Building team: Stichting Nautark: Rob Horseling; Developer: Consortia IJburg: Hugo Sanders; Installation design: Arno Pronk Tu/e; Contractor: Bouwbedrijf van Deelen; Structural design: Van Roekel; Installations: De Groot installatiegroep.

Calculation/simulation Windshield: Bert Blocken TU/e


Two identifiable volumes, an open extruded oval and a closed cubic shape are sculpted together. The oval shape is sliced and angled towards the sun and wind, high towards the lock and low towards the inner harbour.

• The Oval, open, with the entrance, harbourmaster’s office and cloakrooms on the ground floor and the clubroom and kitchen on the first floor.

• The Box is much more closed due to its functions. On the roof of the box there is a terrace which overlooks the harbour.

• The roof with PV- and WW panels is special. The installations for generating energy are integrated in the roof.

The prevailing wind is southwest; PV- and WW panels are preferably southfacing. Sections cut out of the wall accommodate wind turbines, forming a wind-wall which provides enough wind deflection and buffer for installations working on over- and under pressure. 

The large overhang of the Oval with the low side facing the sun, protects the building against the high sun and overheating. The compact oval-shaped design, well insulated, with areas divided into energy zones, and orientated towards the sun, ensures that the demand for heat is low, requiring minimal energy to heat the building.

In the summer passive strategies in the design, the high insulation of the outside walls, large overhangs and night ventilation guarantee a comfortable indoor climate. The extensive use of technology and the energy buffers for the autarchy are integrated. The wind-wall is an innovation.

The building is designed using durable materials, partly recycled. The design takes into account a future dismantling and separation of the waste into fractions. The Oval will mainly have a wood-like appearance. On the outside recognisable by the columns of recycled bollards, partly filled in with double or triple glazing and partly with panels of heat treated timber. On the inside with solid load bearing wooden walls and floors. Most of the materials stay visible and paintwork is kept to a minimum. The box is constructed of precast concrete with heat treated wooden doors and on the roof has a bamboo-composite decking.

‘The Nautark’

et_cetera_eng.html